Waarom je geen streepje in je domeinnaam moet zetten – en 10 andere fouten om te vermijden bij het kiezen van een domeinnaam

Streepje in domeinnaam en 10 andere fouten die je moet vermijden bij het kiezen van een domeinnaam

Wil je potentiële klanten verjagen naar de concurrent? Zet dan een streepje in je domeinnaam. Of: maak hem heel lang en onmogelijk te spellen. Nog beter: check vooral de geschiedenis van je domeinnaam niet, want wat maakt het uit wat de vorige eigenaar deed. Wil jij wel dat potentiële klanten op jouw site terecht komen? Vermijd dan deze 11 veelgemaakte fouten als je een domeinnaam kiest.

11 veelgemaakte fouten bij het kiezen en kopen van een domeinnaam

1.     Je domeinnaam bestaat volledig uit een zoekwoord

Je denkt dat je slim bent door een zoekwoord als domeinnaam te kiezen. Je wordt dan beter in Google gevonden als mensen dat zoekwoord intypen, toch?

Er was een tijd dat dit waar was, maar die is voorbij. Nu rankt Google domeinnamen vol zoekwoorden hetzelfde als andere domeinnamen. Of als je pech hebt zelfs slechter, omdat ze je domein als spam markeren. Dat gebeurt vooral bij domeinen die woord-voor-woord bestaan uit een zoekwoord. Een voorbeeld: autoverzekeringen.nl is zo’n domein.

2.     Je checkt een domeinnaam zonder hem gelijk te kopen

Je hebt de ideale domeinnaam op het oog. En yes: hij is nog beschikbaar. Een paar dagen later besluit je hem te kopen, maar wat nu? Hij is opeens verkocht en diegene die hem heeft gekocht verkoopt hem nu voor het tienvoudige.

Dit komt ontzettend vaak voor. Wil je een domein checken, maar niet gelijk kopen? Check hem dan niet op een site die domeinnamen verkoopt. Typ het domein in de adresbalk van je browser. Krijg je te zien: website niet gevonden? Dan is hij nog beschikbaar. Ook bij SIDN.nl kun je veilig een domeinnaam checken. Als de domeinnaam al bezit is, kun je daar gelijk zien wie de eigenaar is.

3.     Je domeinnaam is veel te lang

Als je een korte domeinnaam kiest maak je het voor mensen makkelijker te lezen, te begrijpen en te delen. Én het ziet er professioneler uit. Niet alleen je potentiële klanten worden daar blij van: Google ook.

Gebruik het liefst drie of minder woorden. Zijn het er meer, dan maak je het mensen alleen maar lastig.

Een voorbeeld van hoe lastig je het kunt maken: Bezoek de website Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk en kom erachter hoe je de naam van dit dorp in Wales uitspreekt.

4.     Je kiest een domeinnaam die eindigt op .rest, .biz en .tk

Vermijd domeinextensies zoals .rest, .biz en .tk. Die hebben een slechte reputatie: veel spamwebsites gebruiken ze. Laat je domeinnaam altijd eindigen op .com of .nl. Het liefst .nl, als je een Nederlands bedrijf hebt dat zich puur richt op een Nederlandse doelgroep. Dat zijn mensen gewend van een Nederlandse website.

5.     Je gebruikt cijfers in je domeinnaam

Door cijfers zoals 10 of 7 te gebruiken in je domeinnaam verwar je mensen alleen maar. Ze schrijven het als tien of als zeven. En jij moet steeds maar weer zeggen dat het om het cijfer 10 gaat en niet om het woord tien.

6.     Je gebruikt koppelstreepjes

Je hebt de ideale domeinnaam bedacht. Eén probleem: iemand anders was je voor. Dus je zet er streepjes tussen. Probleem opgelost, of toch niet?

Als je mensen vertelt dat jouw website gezond-met-keto.nl is, typen zij al snel gezondmetketo.nl in. En wat gebeurt er dan? Ze komen terecht op de site van iemand anders: die van je concurrent bijvoorbeeld.

7.     Je domeinnaam is te moeilijk te spellen

Oké, ik geef het toe: ik volg mijn advies niet op. Mijn domeinnaam is moeilijk te spellen. Ik zou beter moeten weten, want geen enkele docent op de middelbare school heeft mijn naam ooit goed uitgesproken, laat staan goed geschreven.

Wees slimmer dan ik: kies een domeinnaam die makkelijk te spellen is. Dan maak je het simpel voor je potentiële klanten om op te zoeken.

Waarom ik toch voor mijn eigen naam ben gegaan? Omdat ik mezelf aanbied. Nee, niet op die manier. Maar als tekstschrijver en als webdesigner. En mijn naam hoort bij wie ik ben: het is persoonlijk. Daarnaast kan de domeinnaam met me meegroeien als ik besluit in de toekomst iets anders te doen.

8.     Je gebruikt een homofoon

Een homo-wat? Een homofoon. Dat is een woord dat qua klank op een ander woord lijkt. Kijk bij het kiezen van je domeinnaam vooral uit voor woorden die hetzelfde klinken, maar die je anders schrijft.

Denk aan lijden en leiden, rijzen en reizen, wei en wij, raad en raadt, licht en ligt, en zo kan ik nog wel even door gaan.

Wil je dat mensen jouw websitenaam verkeerd intypen? Gebruik dan een homofoon, dan weet je zeker dat het mis gaat.

9.     Je checkt de geschiedenis van een domein niet

Check altijd de geschiedenis van een domein, voordat je hem koopt. Ga niet de fout in door te denken dat jouw domeinnaam nieuw is.

Waarom dit zo belangrijk is om na te gaan? Vergelijk het met het overnemen van een bedrijf. Je voorganger heeft er een zootje van gemaakt, maar jij wordt er op aangekeken. Dat is met domeinnamen net zo. Als iemand je domeinnaam in het verleden gebruikte voor spam of betrapt is op het kopen van backlinks, straft Google jou daar als nieuwe eigenaar voor af.

Máár: je kunt ook geluk hebben. Als de website daarvoor een goede reputatie had en nuttige backlinks heeft. Dan profiteer je daar van: je komt makkelijker hoog in Google’s zoekresultaten.

Je gaat vorige eigenaars van een Nederlandse domeinnaam na via SIDN.nl. Wil je weten welke content er op de site stond? Voer hem dan in de Waybackmachine in.

10. Je kijkt niet of er vergelijkbare domeinnamen bestaan

Je hebt je domeinnaam gekocht en je website is zelfs al klaar. Je kijkt op Google of je toevallig al in de zoekresultaten verschijnt. Je ziet je site staan, maar niet alleen jouw site: ook een die heel veel op die van jou lijkt. En nog erger: hij is van een concurrent die al jaren bestaat.

Dat zorgt niet alleen voor verwarring bij potentiële klanten, het kan je ook je reputatie kosten. Omdat je beschuldigd wordt van na-apen bijvoorbeeld of erger: omdat je inbreuk maakt op het merkrecht van je concurrent. Check altijd eerst of er websites bestaan met een vergelijkbare domeinnaam en ga na welk bedrijf erachter zit.

11. Je domeinnaam zegt niets over wat je doet

Mijn eerste bedrijf heette De Roze Orchidee. Wat denk je dat ik deed? Was ik bloemist of verkocht ik online orchideeën? Wat nou als ik je vertel dat het een schoonheidssalon was?

Had jij het geraden? Nee? Ik kan het je niet kwalijk nemen. Je snapt waarom ik de domeinnaam schoonheidssalonderozeorchidee.nl koos: in één klap duidelijk wat voor bedrijf ik had. Én bonuspunten: schoonheidssalon is ook nog eens een superrelevant zoekwoord. Dat zorgde ervoor dat veel van mijn klanten mij vonden via Google.

Dus wees slim: kies een domeinnaam die iets zegt over wat je doet. En als het even kan: verwerk er een relevant zoekwoord in. Vergeet alleen tip 1 niet: gebruik geen zoekwoord als volledige domeinnaam. Je moet Google wel te vriend houden.

Even samenvatten

Wil je een domeinnaam registreren? Let er dan op dat je bij het kiezen en kopen:

  • geen verbindingsstreepjes, geen cijfers en geen homofonen in je domeinnaam gebruikt, zodat je typfouten voorkomt
  • geen zoekwoord gebruikt als volledige naam, omdat Google je hierop afstraft
  • je geen lange en moeilijk-te-spellen naam kiest, zodat mensen je website makkelijk intypen
  • je domeinnaam niet laat eindigen op .tk en .biz, zodat je niet als spamsite gemarkeerd wordt
  • je de domeingeschiedenis eerst opzoekt, zodat je weet dat het geen slechte reputatie heeft
  • je checkt of er geen vergelijkbare domeinnamen zijn die voor problemen kunnen zorgen
  • je nagaat of je domeinnaam wel relevant is voor je bedrijf

Wat nu?

Heb je een goede domeinnaam gevonden? Dan is de volgende stap het regelen van je webhosting. Hoe je dat doet vertel ik je in deze blogpost: Waarom je webhosting nodig hebt en hoe je de beste webhost kiest.

Psst: Twijfel je nog te veel over je domeinnaam? Stuur mij je ideeën op. Ik geef je mijn mening.

Gratis en ongezouten.


11 fouten bij het kiezen en kopen van een domeinnaam

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg mij ook op Pinterest.

Disclaimer: Deze blogpost bevat mogelijk affiliate links naar producten of diensten van derden. Klik je op een link en koop je iets? Dan ontvang ik een commissie. Dat kost jou niets extra’s. Ik link alleen naar producten en diensten waarvan ik denk dat ze voor jou van toegevoegde waarde zijn.

Kayleigh - Tekstschrijver en webdesigner

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ben jij een ondernemer in de beautybranche, tuin- en dierenbranche of de entertainmentwereld? Ik ben freelance webdesigner en tekstschrijver: ik help jou met je website, je webteksten en je blogs.

door | 22 februari, 2022

De nieuwste blogs

Tips voor een succesvolle site, ijzersterke webteksten en activerende blogs. Voor, tijdens en na het maken ervan.  

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zeg doei tegen je frustratie en hallo tegen mij

info@kayleighschouten.nl

Neem contact op

ayleigh Schouten - Freelance Tekstschrijver en Webdesigner

Adres

Tilanuslaan 2, 3705 VM Zeist

Email

Telefoonnummer

06-27620297