Teksten laten nakijken?

Iedereen maakt weleens een foutje. Ook al schrijf je nog zo goed. Daar hoef je je écht niet voor te schamen.

Alleen staan type- en spelfouten in je teksten nogal knullig. Erger nog: ze kosten je zelfs klanten.

Liever even na laten kijken dus. Dan weet je zeker dat het goed zit. 

 

Teksten laten nakijken

Ik typte eerder al luid op mijn toetsenbord voor

VFZ logo
Intratuin logo
ArtiestenNieuws logo
Cattery Limabear logo
Heb je HAAR weer logo

Waarom je teksten laten checken?

Omdat een fout sneller gemaakt is dan je denkt, zelfs als je heel goed in taal bent. Of omdat je behoefte hebt aan iemand die even meekijkt: of je tekst wel lekker leest bijvoorbeeld. Dan druipen je handen de volgende keer niet van het zweet als je op publiceren drukt.

 

Ach, die paar foutjes. Dat maakt toch niet uit?

Dat zou je denken. Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat het vertrouwen in je website daalt en potentiële klanten negatiever tegenover je merk staan als er type- of spelfouten in je teksten staan. Oftewel: mensen denken slechter over je bedrijf. En dat wil je als ondernemer natuurlijk voorkomen.

 

Maar ik kan toch gewoon tekstcontrole in Word doen?

Ja, dat kun je doen. Maar de kans is groot dat je juist meer fouten toevoegt dan dat je weghaalt. Word is net zoals een arts die zegt dat iets psychisch is, als hij niet weet wat er met zijn patiënt aan de hand is: kent hij het niet, dan bestaat het niet. Word corrigeert ook woorden die niet fout zijn.

Ook weet Word niet of je naar een bepaald woord met hij of met zij moet verwijzen. En als jij typt: het kost duur, dan snapt die niet dat je twee uitdrukkingen door elkaar gehaald hebt.

 

Oké, en jij maakt zeker nooit een foutje?

Natuurlijk wel. Ik ben ook niet perfect.

Als je zelf een tekst schrijft, zit je er zo dicht bovenop dat je al snel iets over het hoofd ziet. Het komt weleens voor dat ik op publiceren druk en de volgende dag denk: ‘Oh nee, wat stom.’

Soms moet je een stapje achteruit zetten om te zien wat er misgaat. Dat is makkelijker bij de tekst van iemand anders; als buitenstaander kijk ik met frisse ogen naar je tekst.

 

Niet overtuigd? Ik kreeg ook les in tekstcorrectie

Toen ik Communicatie studeerde, had ik een docente Nederlands die elk woordje dat je verkeerd zei hardop in de klas verbeterde. Met een glimlach, dat wel. Maar dat maakte de schaamte er niet minder op: je maakte die fout niet snel nog een keer. Die methode werkte zelfs zo goed dat ik een 10 haalde voor mijn tentamen tekstcorrectie.

En oké, ik geef het toe: ik vind fouten verbeteren heel leuk. Afschuwelijk mens dat ik ben.

 

Wat doet jij als tekstcorrector precies?

Ik haal de fouten uit je tekst. Ik kijk naar de spelling, grammatica en interpunctie erin en ik kijk of je wel consistent bent met je taalgebruik.

Oftewel: ik check onder meer of de d’s en t’s op de juiste plek staan, of je niet te enthousiast bent geweest met de aanhalingstekens, ik check of je zinnen wel logisch in elkaar zitten en ik ga na of je je lezer het ene moment niet aanspreekt met jij en het andere moment met u.

 

Maar een goede tekst is meer dan alleen het ontbreken van fouten

Een goede tekst leest fijn, heeft een logische volgorde, hij is duidelijk en hij zet aan tot denken of tot actie.

Als je je teksten niet alleen laat corrigeren, maar ook laat redigeren, kijk ik daar ook naar. Ik schuif met woorden, of zelfs met hele alinea’s als ik denk dat dat beter is. Ik zorg dat je punt beter overkomt door hier en daar woorden te vervangen. En ik geef advies over de inhoud van je tekst: is hij niet te saai, heb je hem niet volgestopt moet onnodig ingewikkelde woorden en past het wel bij je doelgroep?

Zo til je je tekst naar een hoger niveau.

 

Maar verander je dan niet te veel aan mijn tekst?

Nee, het is en blijft jouw tekst. Aan de inhoud zelf verander ik niets. Ook als ik het niet eens ben met wat je zegt: jouw boodschap en jouw stijl blijven overeind.

En als ik denk dat je écht iets aan de inhoud moet verbeteren, geef ik je dat mee als advies: ik pas het nooit gelijk voor je aan. Behalve als je dat wil natuurlijk.

 

Ik kan je ook helpen tijdens het schrijven van je tekst

Wil je nou echt heel graag zelf schrijven, maar vind je het fijn als iemand met je meekijkt? We kunnen ook samen aan de slag. Jij schrijft, ik denk met je mee en verbeter je waar nodig. Meteen.

 

Wat voor soort teksten kan ik aanleveren?

Wat je maar wilt. Je webteksten of je blogteksten bijvoorbeeld. Maar ook je jaarverslagen, e-books en ook je vacatureteksten verbeter ik graag voor je.

Ben jij een student en worstel je met je scriptie? Of wil je indruk maken met je sollicitatiebrief? Insturen die hap. Ik hang met plezier de taalnazi voor je uit.

 

En hoe lever ik die teksten dan precies aan?

Als Word-bestand. Dan verbeter ik je teksten in Word met behulp van de functies ‘opmerkingen’ en ‘wijzigingen bijhouden’. Je kunt dan na afloop precies zien wat ik veranderde en je kunt mijn opmerkingen in de rechtermarge lezen. Geen zorgen: ik leg je dit uitgebreider uit als je besluit je teksten in te sturen.

Wil je nadat ik je tekst terugstuur toch nog even overleggen, of heb je vragen over mijn opmerkingen? Bel, mail of app me dan. Dan kijken we er samen nog even naar.

 

Hoeveel kost het om mijn teksten te laten checken?

Wil je dat ik je tekst corrigeer? Dan betaal je daarvoor €0,03 per woord. Ik hanteer een minimumbedrag van €30. Waarom? Omdat het contact dat ik met je heb ook tijd kost. Vergelijk het met de voorrijkosten van je loodgieter.

Wil je een stapje verder gaan en je tekst ook laten redigeren? Dan vraag ik daar €0,05 per woord voor. Ook hierbij hanteer ik weer een starttarief: één van €50,-.

 

Zeg doei tegen je frustratie en hallo tegen mij.