Waarom je webhosting nodig hebt en hoe je de beste webhost kiest

Wordpress website hosting kopen voor beginners

Je wilt een huis laten bouwen. Maar dan moet je wel grond hebben: een kavel die groot genoeg is. Én goed bereikbaar, want anders wordt het lastig voor vrienden en familie om je te bezoeken. En een verhuurder die niet alleen van zich laat horen als hij geld wil zien is ook wel zo fijn.

Met een website is dat niet anders. Ook daarvoor heb je een ideale locatie en een goede verhuurder nodig. Dat is waar webhosting om de hoek komt kijken.

Wat houdt website hosting precies in?

Als je de term vertaalt wordt het al duidelijker: host betekent gastheer. Een webhost is een bedrijf dat gastheer is voor websites: hij verhuurt zijn ruimte op het internet, zodat jij daar je website neer kan zetten.

Waarom moet je een website hosten?

Omdat je website een plek nodig heeft op het internet. Anders kan niemand je site bezoeken.

Je website is als een huis en dat moet ergens staan waar mensen bij kunnen komen. Als je jouw site alleen op jouw computer zet, is het alsof je je huis op een onbewoond eiland hebt staan waar geen boot of vliegtuig naartoe gaat.

Wat voor hosting heb je nodig?

Een snelle. En een die nooit offline is. Ook moet je hostingpakket genoeg ruimte bieden voor het aantal bezoekers dat je maandelijks op je website ontvangt.

Oftewel: een host met goede laadtijden, die een uptime boven de 99 procent heeft en pakketten aanbiedt met voldoende bandbreedte voor de aantallen bezoekers die je nu en in de toekomst verwacht.

Je wilt daarnaast een klantvriendelijke webhost, die het installeren en beheren van je website makkelijk maakt en vragen die je hebt beantwoordt en problemen voor je oplost. Dat houdt in: goede klantenservice, makkelijke installatie van bijvoorbeeld SSL-certificaten of WordPress, opties om automatisch back-ups van je site te maken en het is wel zo fijn als ze ook betaalopties zoals iDeal of Paypal aanbieden als jij geen creditcard hebt.

Welke hosting is het beste voor beginners?

Ik zit zelf bij Siteground. Maar daar heb ik niet altijd mijn sites gehost.

Eerst hostte ik mijn site hebjehaarweer.nl bij Webreus en daarna bij Serveo. En hoeveel ik mijn website ook optimaliseerde, soms duurde het wel 9 seconden voordat hij laadde. Als ik hulp nodig had, moest ik dagen wachten op antwoord omdat het weekend was. Daarnaast was mijn website van tijd tot tijd volledig onbereikbaar, met name toen ik hostte bij WebReus. Geen aanrader dus.

Ik zocht naar een alternatief en las op internet dat Siteground het snelst en het meest klantvriendelijk is. Ik maakte de switch.

Binnen een paar uur had de klantenservice van Siteground mijn volledige WordPress-site met meer dan 100 blogposts overgezet, zonder dat hij eerst offline hoefde. Mijn website laadde meteen sneller: de servers van Siteground reageren binnen een paar milliseconden. En in de drie jaar tijd dat ik bij Siteground zit is mijn website geen een keer offline geweest, net zoals de andere sites die ik er inmiddels host.

Ook installeer je WordPress met een paar drukken op de knop

Ook installeer je WordPress met een paar drukken op de knop, is het instellen van een SSL-certificaat peanuts en wordt het maken van dagelijkse back-ups automatisch gedaan. Als beginner dus ideaal.

Je betaalt wel voor de kwaliteit. Siteground is niet de goedkoopste webhost. Maar alle frustraties die je bij veel andere webhosts krijgt, is het geld dat je bespaart niet waard. Daarnaast heeft Siteground regelmatig mooie deals waardoor je het eerste jaar al vanaf €3,99 per maand een hostingpakket hebt.

Welk hostingpakket past bij mijn website?

Veel webhosts bieden pakketten aan op basis van bandbreedte. Oftewel: hoeveel websites je op je hostingpakket kunt zetten, hoeveel Gigabyte aan ruimte jouw websites in beslag mogen nemen en hoeveel bezoekers je hostingpakket per maand ongeveer aan kan.

Heb je één kleine bedrijfswebsite en verwacht je minder dan 10.000 bezoekers per maand? Dan is het kleinste pakket meer dan genoeg. Heb jij meerdere websites of een grote blog en verwacht je in totaal tot wel 100.000 bezoekers per maand? Dan heb je een groter pakket nodig. Maak jij websites voor tientallen klanten en zet je die op jouw hostingpakket of heb jij meerdere webshops?

Sommige webhosts bieden ook speciale pakketten voor WordPress-websites of webshops met WooCommerce aan. Dit stelt op zich niet zoveel voor. Het is het niet waard om meer voor te betalen.  

Hoe koop je een hostingpakket?

Dat is simpel. Laten we even Siteground als voorbeeld nemen.

Webhosting voor beginners - Klik op webhosting in het menu

Je gaat naar de website en klikt op webhosting in het menu.

Webhosting voor beginners - Kies een hostingpakket

Dan zie je drie verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen: StartUp, GrowBig en GoGeek. Deze pakketten zijn hetzelfde als je kiest voor WordPress of Woocommerce hosting.

Bekijk de specificaties en kies het pakket dat het beste bij jou past. Als beginner heb je vaak meer dan genoeg aan het kleine pakket: StartUp. Dan kun je één website installeren en tot ongeveer 10.000 bezoekers per maand verwelkomen. In het eerste jaar krijg je vaak korting, dan betaal je maar €3,99 per maand. Klik op de knop die zegt Get Plan (Schaf pakket aan).

Webhosting voor beginners - Kies je domein

Je kom dan terecht bij de volgende stap: Choose Domain (Kies domein). Heb je nog geen domein? Kies dan voor Register a New Domain (Registreer een nieuwe domein) en typ jouw gewenste domeinnaam in. Als de domeinnaam niet meer beschikbaar is krijg je een error-bericht te zien met eventuele alternatieven. Heb je wel al een domeinnaam? Kies dan voor I already have a Domain (Ik heb al een domein) en vul je domeinnaam in.  

Webhosting voor beginners - Vul je gegevens in

Je komt nu bij de derde en laatste stap uit: je gegevens invullen en je bestelling checken. Vul je contactgegevens in en kies een betaalmethode. Je hebt de keuze tussen Creditcard of iDeal. Ga na of je het juiste hostingpakket gekozen hebt. Je krijgt de optie om aanvullend de Site Scanner van Siteground te kopen met korting voor €18,- per jaar. Zelf maak ik hier geen gebruik van, omdat ik de iThemes-security plugin gebruik.

Webhosting voor beginners - Bevestig je bestelling

Klopt alles? Vink dan de box aan met I confirm that (…) Siteground Client area. En klik dan op de knop Pay Now (Betaal nu). Je wordt naar de betalingsomgeving geleid. En that’s it: je hebt een hostingpakket gekocht. Viel best mee, toch?

En nu?

Heb je je domein en je hosting geregeld? Dan is het tijd voor de leukste stap: je eigen website.

WordPress installeren is makkelijk. Vooral als je bij Siteground zit. Maar een gebruiksvriendelijke website die bezoekers trekt en klanten van ze maakt? Dat is lastig.  

Of laat het een ander doen.

Dan is het makkelijk.


Wordpress webhosting: waarom je webhosting nodig hebt en hoe je dat regelt

Bewaar op Pinterest

Vond je dit een interessant artikel en wil je hem later nog eens terug lezen? Klik op de afbeelding en pin hem op Pinterest! Volg mij ook op Pinterest.

Disclaimer: Deze blogpost bevat mogelijk affiliate links naar producten of diensten van derden. Klik je op een link en koop je iets? Dan ontvang ik een commissie. Dat kost jou niets extra’s. Ik link alleen naar producten en diensten waarvan ik denk dat ze voor jou van toegevoegde waarde zijn.

Kayleigh - Tekstschrijver en webdesigner

Hi, mijn naam is Kayleigh

Ben jij een ondernemer in de beautybranche, tuin- en dierenbranche of de entertainmentwereld? Ik ben freelance webdesigner en tekstschrijver: ik help jou met je website, je webteksten en je blogs.

door | 28 februari, 2022

De nieuwste blogs

Tips voor een succesvolle site, ijzersterke webteksten en activerende blogs. Voor, tijdens en na het maken ervan.  

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zeg doei tegen je frustratie en hallo tegen mij

info@kayleighschouten.nl

Neem contact op

ayleigh Schouten - Freelance Tekstschrijver en Webdesigner

Adres

Tilanuslaan 2, 3705 VM Zeist

Email

Telefoonnummer

06-27620297